Stichting Kasteel Limbricht
Stichting Kasteel Limbricht
  • Start
  • Virtuele tour
  • Nieuws
  • Geschiedenis
  • Salviuskerkje
  • Wapensteen
  • Bestuur
  • Links

Geschiedenis van Kasteel Limbricht


De bouw van het kasteel begon voor 1100, toen er een eerste mottekasteel werd gebouwd. Een houten toren op een kunstmatige heuvel (motte), met aan de voet ervan een neerhof en een zaalkerkje. Het geheel was omgracht. Rond 1200 werd de houten toren vervangen door een stenen toren (donjon), waarvan fragmenten nog zijn terug te vinden in de kelder van het huidige kasteel. Van het midden van de dertiende eeuw dateert de oudste vermelding van 'de heren van Lemborch'. Kort daarna werd de toren uitgebreid. In de 15de en 16de eeuw stamden de heren van Limbricht uit de familie Scheiffart van Merode. Baron Nicolaas van Breyll erfde in 1619 de vrije rijksheerlijkheid en liet in 1622 het huidige renaissancekasteel op de vergrote motte bouwen. Daarna werd in 1630 de voorburcht gebouwd. 
In 1674 stierf tijdens een van de laatste heksenprocessen in Europa Entgen Luyten onder verdachte omstandigheden in de kerker van het kasteel. In 1810 heeft de familie Van Bentinck het kasteel aan baron Michiels van Kessenich verkocht, waarna het in 1813-1814 diende als lazaret voor duizenden zieke en gewonde soldaten van Napoleon, die terugkeerden van de volkerenslag bij Leipzig. 683 Soldaten overleefden deze periode niet en werden naamloos begraven in de velden tegenover het kasteel.
Stichting Kasteel Limbricht kocht in 1955 het kasteel, de voorburcht en later ook het middeleeuwse Sint Salviuskerkje. Er volgde een grondige restauratie. Het unieke mottekasteel heeft een binnenplaats, een mooi alliantiewapen boven de ingang, alsmede enkele fraaie schouwen. Het kasteel is in gebruik als kantoor en alleen bij speciale gelegenheden te bezichtigen. De voorburcht is in gebruik als horecacentrum. Het kerkje behoort met zijn unieke 13de-eeuwse schilderingen in koor en apsis tot de Top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. 

Wilt U meer weten over het proces tegen Entgen Luijten? Lees dan het artikel van Wim Donners uit ‘De Maasgouw’ 2021 nummer 3, het tijdschrift voor Limburgse geschiedenis en archeologie van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.
In 2022 zal in de serie ‘Monografieën uit het land van Sittard’ van dezelfde auteur een boek verschijnen over het proces.

Wilt u meer weten over voorburchten in de regio Sittard-Geleen? Lees dan het artikel van Frank Keysers (PDF).

artikel_wim_donners_maasgouw_2021-3.pdf
File Size: 1277 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

artikel-voorburchten-jaarboek.pdf
File Size: 15180 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

Verder